Työnseurauspäivä tänään taas. Ja vähän muutakin työviikon kokoamista.

Tällä viikolla parin kokonaan palkallisen työpäivän jälkeen tuli taas paluu takaisin arkeen. Eilisestä 10 tunnin työpäivästä tuli enää 2 tunnista oikeaa palkkaa ja tänään on taas kokonaan palkaton työpäivä. Onko se pakkotyötä? Vapaaehtoistyötä se ei ainakaan ole, kun huvittaisi pitää vain vapaapäivä, mutta on vain hommia, jotka on pakko tehdä, jos haluaa leipää pöytään. 

Minulla on hurahtanut tunteja maanantaista alkaen 46, joita lajitoverini kutsuisivat työtunneiksi. Näistä tunneista olen saanut 24 tunnista selkeästi jonkin sortin korvausta menetetystä vapaa-ajastani, loppu onkin sitten jotain aivan muuta.

Tänään kyllä sallin itselleni aamun, jolloin ei kello soinut laisinkaan. Kukaan ei periaatteessa pakota, joten en tätä kyllä pakkotyöksikään voisi sanoa. Mutta jos jätän tekemättä, se heijastuu pitkään lompakon ohuutena.

Millaisia töitä tässä on siis vapaana elinkeinon harjoittajana tullut tällä viikolla tehtyä?

  • Vapaaehtoistyötä
  • Tuntitöitä
  • Päiväpalkkatöitä
  • Dead-line pakottaa
  • Tilaustöitä
  • Matkatöitä (km korvauksia)
  • Palkallisia ja palkattomia
  • Säännöllisiä ja epäsäännöllisiä
  • Apurahan ja hankkeiden hakua (palkattomia)

Kotitöillä en tarkoita kotitehtäviä enkä kodinhoitoa, joita olen nekin tosin laiminlyönyt tällä viikolla pahasti. Omalla ajalla ei tehdä töitä, vaan suoritetaan tehtäviä ja hoidetaan asioita. Vaikka ne työläitä aina joskus ovatkin. Kotiäidit erikseen...

Tänään ei ainakaan ole pakko mennä mihinkään ja voin tehdä toimisto ym. roikkuvia töitä siihen tahtiin kun huvittaa, eikä kukaan roiku selkäni takana notkumassa ja kyttäämässä, missä järjestyksessä mitäkin teen.

0700-0930
Aamu hurahti jossain epämääräisissä rutiinitöissä ja maailman menon ihmettelemisessä.

Impolan Työhuoneen tilitoimistosta vaan kuuluu kummia maaliskuun niputtamisen yhteydessä. Tulot kun ovat epäsäännölliset, niin maaliskuussa minulla oli tuloja vain 335,28 ja työhön liittyviä menoja 727,78. Nyt olen erinomaisen tyytyväinen, että tein vuoden lopussa riskiratkaisun, että maksoin kaikki työvelkani pois, jos nyt ei ole rahaa, niin ei ole velkaakaan ja luotosta löytyy. Huhtikuussa tilanne tasaantuu, mutta toukokuu näyttää nyt tämän päivän tosiasioiden valossa kehnolta. Mutta ei sovi valittaa, nollatoleranssilla pärjään näillä näkymin syyskuun loppuun ihan ok. Ja toki toivonpilkahduksia lisätöistä on koko ajan olemassa, joten normaalia freelancerin arkea tässä vaan eletään ilman sen suurempaa draamaa.

0930-1230
Päivä vaan menee johonkin hukkaan taas rääppiessä keskeneräisiä pikkujuttuja kotitehtävien ohessa. Mitään valmista ei kyllä näytä syntyvän. Eikä oikein olisi kannattanut siivotakaan, viikon lehtipinon välistä löytyi 2500,- edestä laskuja. Lämmityskulutkin on puolen vuoden aikana noussut 25% tuosta vaan.

Siivotessa löysin myös lehtijutun, missä kerrottiin, että vanki tienaa vankilassa noin 600-700 euroa kuukaudessa. Vaikka minulle viime kuussa tuli freelancerina palkkaa vähemmän, kyllä silti voin hehkuttaa vapaan työläisen ihanuutta, mutta vapaudellakin on hintansa.

1230-1430
Muutaman lasku tuli maksettua ja maksatettua, jotain tekstipohjia tuleviin rahahakemuksiin tuli tehtyä, tässäkö kaikki. Tehotonta on. Nyt pitää mennä postiin ja omille asioille.

Iltapäivä ja ilta meni vapaalle.

YLEn uutisissa oli mielenkiintoinen juttu Vapaa-ajan määrä kasvaa pienin pirstalein

 

Ajattelin myös niputtaa tämä työviikon, mutta eihän tämä minun työviikkoni vielä ole ohi. Huomenna sitten, ehkä.