Eilinen Turun reissu ja Kettuki verkkotapaaminen on vielä mielessä, kun pitäisi jo aloittaa aivan uudet tehtävät. Kun työskentelee kehitysvammaisten taiteen edistämisen kanssa, on aina vähän sellainen tunne, että näitä juttuja joutuu vääntämään kokolailla yksin, joten on terveellistä nähdä saman alan vääntäjiä joskus, edes kerran vuodessa. Vähän lohduttaa huomata, että muillakin on käsittämättömiä ongelmia saada rahoitettua toimintaansa, ei siis vain yksin minulla.

Tapaaminen oli siis kokolailla onnistunut. Se mikä tässä oikeastaan jäi itselleni mieleen, että kyllä vaan MEKA TV on aika poikkeuksellinen toimintatapa ja että ihan siellä kehitysvammaisten taide-elämän kehittäjänä kärjessä ollaan. Kehitysvammaisten elokuvataiteen kanssa ollaan aika yksinäinen airut tällä toimintamallilla. Muuallakin toki tehdään elokuvia kehitysvammaisten kanssa, mutta satakuntalainen ja porilainen elokuvatuotanto on laajuudessaan ja ammattitaidossaan ihan jotain omaa luokkaansa tällä hetkellä Suomessa ja ehkä koko maailmassa. Tätä ajatelleen tuntuu entistäkin masentavammalta huomata, ettei tällä hetkellä ole nappulan nappulaa kehittää tai ylläpitää tätä toimintaa. 

Toinen asia, mikä kaiversi mieltä oli se, että kun kuunteli näitä uusimpia kuulumisia maailmalta, niin tule vähän sellainen olo, kuin olisi mennyt aikakoneella 20 vuotta taaksepäin. Satakunnassa vedettiin 1990 luvun alussa mitä erilaisempia kehitysvammaisten kulttuuriprojekteja saappaat savessa, jos ne olisin esitellyt näitä projekteja uusina projekteina, ne olisivat olleet yhtä tuoreita asioita kuin tämän päivän virtauksetkin.

Ilahduttavaa oli huomata, että kuvataide tulee ryminällä kehitysvammaisten arkeen tavalla tai toisella. Tällä alalla tehdään nyt hyvää työtä pitkin ja poikin Suomessa. Kun kehitysvammaisten taiteeseen oikeasti satsataan, tuloksena on kyllä käsittämättömän hienoja taideteoksia.

Mutta nyt pitää taas jättää kehitysvammaisten taide oman onnensa nojaa ja keskittyä taas niihin vähäisiin töihin, jotka tuovat leipää pöytään.

Sen verran pöllästynyt eilisestä reissusta olen vielä, että aamurutiinien jälkeen kun piti alkaa oikeisiin töihin, aloinkin päivittämään käyttämieni apuohjelmien päivitysversiota työkoneille. Ja sitten piti vuodattaa tämä.

Tietokone ohjelmat ovat työkaluja, joilla saadaan suoritettua erinäisiä tehtäviä. Siinä kuin vasara on suunniteltu naulojen naputtamiseen, jokaisella tehtävällä on jokin tehokas työkalu, joka säästää aikaa ja hermoja. Koitappas itse hakata nauloja jakoavaimella.

Minun piti kyhätä nopeasti pieni mainos sunnuntaina, mutta erehdyin aloittamaan sen Adoben ohjelmalla. Sunnuntaina tappelin ohjelman ominaisuuksien kanssa tunnin, enkä saanut sillä aikaan sitä mitä halusin. Maanantai aamuna tappelin asian kanssa toisen tunnin, eikä silti onnistunut yksinkertaisemmatkaan asiat mokoman kalliin ohjelman kanssa. Sitten hermostuin ja tein tuon yksinkertaisen mainoksen yhdellä ilmaisohjelmalla 5 minuutissa.

Tässä muutamia ohjelmia joita päivitin tänään ja jotka tekevät työtäni vähän mukavammaksi.

Allway Sync - nyt versiossa 11.2.2. Pro - tiedostojen synkronisointiohjelma, joka toimii. Se pitää eri koneilla tapahtuvat projektit ja varmuuskopiot nopeasti ja tehokkaasti ajan tasalla. Ohjelman lisenssi maksaa muutaman nappulan, mutta se on maksanut ongelmatilanteissa itsensä moninkertaisesti takaisin. Ohjelma tekee myös mukavaa tilastoa, miten paljon aikaa säästyy, kun teen nämä pakolliset puuhat Allway Sync ohjelmalla Windowsin omien ohjelmien sijaan; viikon aikana 1,21 tuntia, kuukaudessa 6,57 tuntia ja koko ohjelman käyttöaikana 189, tuntia. Ja tämä vain yhden koneen kanssa.

CCleaner - versiossa 3.05 - rekisterin korjaus- ja siivous-ohjema, nopea, luotettava ja simppeli ohlema, joka pitää koneen mukavasti toimintakunnossa

FastCopy - versiossa 2.08 - simppeli tiedonsiirto-ohjelma joka on reippaasti nopeampi ja varmempi kuin Windowsin omat kopioinnit ja siirto-ohjelmat. Varsinkin kun on isoja videotiedostoja tai paljon tiedostoja siirrettävänä, ohjelma on aivan omaa luokkaansa

FastStoneViewer - versiossa 4.5 - nopein kuvienkatseliohjelma mitä olen tavannut. Opetuskäytössä ja monessa muussakin tilanteissa aivan ehdoton ohjelma kuvien katselussa ja toimii simppelissä kuvankäsittelyssäkin mukavasti. Yksityiskäytössä ilmainen.

Mozilla Thunderbird - versiossa 3.1.9 - Huomaamaton sähköpostiohjelma, joka on huomaamaton työjuhta siksi, että se toimii siten kuin pitääkin, eikä tule huomioiduksi siksi, että joku asia ei sen kanssa onnistukaan.

OpenOffice - versiossa 3.3. - ei ehkä niinkään säästä aikaa, mutta ollessa ilmainen toimiva ohjelma, on hinta-laatusuhde lähinnä tähtitieteellinen. Ja ohjelma lukee monenlaisia vanhoja 1990 luvun tiedostoja, joita esim. Microsoftin tuotteet eivät luo, arkiston penkomisohjelma siis ehdoton. Taulukkolaskentakin on kutakuinkin Excelin luokkaa luotettavuudessaan ja simppelit tiedotteet ym. jutut syntyvät kyllä kätevästi ja tehokkaasti tällä silloin kun Microsoftin ja Adoben ohjelmat alkavat yksinkertaisissa jutuissa vain viemään aikaa. 

SRWare - versiossa 10.0.650 - Mainion Google Chromen selainen pikkuisen tietoturvallisempi sisarversio, joka sopii meille pikkuisen vainoharhaisille käyttäjille. Nopea ja luotettava, ja jos kaatuu ja menee jumiin, ei kaada koko konetta. Yksityisessä arki- ja työkäytössä ehdoton.

Where Is It - versiossa 2011 - Kun on työkäytössä 7 tietokonetta ja 61 kovalevyä ym. muuta tallennustilaa, voi joskus olla jonkun tiedoston hakeminen pientä hakuammuntaa. Where Is It pitää kätevästi arkistoa kaikkien levyjen sisällöistä ja löytää tiedoston kuin tiedoston (jos vain viitsii ja ehtii pitämään ajan tasalla) muutamassa tovissa. Todellinen ajansäästöohjelma! Pieni lisenssimaksu on maksanut itsensä moneen kertaan itsensä pois.

VLC-mediasoitin - versiossa 1.1.8 - eipä juuri jätä pulaan kiperissäkään opetustilanteissa ja -paikoissa eikä esityksissä.

Rahaa noiden mainioiden ohjelmien lisensseihin on mennyt yhteesä aika tarkkaan 100,- ja se on tullut kyllä moninkertaisesti takaisin.

Mutta nyt haaveilut sikseen, tehokas työpäiväni alkakoon 0844.

1140
Jos aamusella olin tyytyväinen toimiviin mukaviin ohjelmiin, niin nyt kyllä taas hiukset meinaa päästä lähteä niitä repiessä, kun on pakko käyttää yhteen surkeaan tehtävään Adoben ohjelmia. Kaksi tuntia on mennyt onnistunutta enkoodausta odottaen, homman pitäisi olla tilaajalla klo 12 vaan ei ole. Arghhht!

Ohessa on kyllä muutama onneton roikkuva asia tullut hoidetuksi, mutta liikaa on taas kertakaikkiaan liikaa.

1328
Tulipa nyt oikein testattua editointiohjelmien nopeutta; sama tehtävä ja yksinkertainen operaatio vei Edius editointi ohjelmalta aikaa 2:55 ja Premierin CS4 ohjelmalta 5:02. Minuuteissahan tuo nyt ei ole mitään, mutta kokonaisen työpäivän mittaan tulee jo aika paljon ylimääräisiä minuutteja silloin, kun on pakko käyttää Premieriä.
 

1553
Pidin muutaman oman tunnin välissä, mutta tuo nopeustesti jäi vaivaamaan, joten jatkoin; Microsoftin Movie Maker teki saman homman ajassa 8:22 ja senkin susikappaleena.  Premier Pro 1.5 suoriutui tehtävässä ajassa 3:45.

Kyllä sillä oikeasti jotain merkitystä on jos ohjelmat ja koneet tekevät hommia noinkin eri nopeuksilla. Editoidessahan pää kulkee yleensä aina vilkkaammin kuin kone. Jos toisella työkalulla saan tehtyä jonkin homman kolmessa tunnissa ja toisella 5 tunnissa, niin onhan siinä jo eroa tehokkuudella.

Vielä yksi testi vähän monimutkaisemman tehtävän kanssa, sama kone, sama tehtävä, Edius käytti tekemiseen aikaa 5:11, Premier 1.5 käytti 6:24 ja CS4 käytti 8:05. Movie Maker ei suoriutunut tehtävästä laisinkaan. Kyllä siinä jotain eroa tehokkuudessa lienee, jos editoin 8 tuntia Premier CS4:lla, niin sama sujuu Ediuksella 5 tunnissa. Ei tämä nyt ihan näin yksoikeeta ole, mutta kyllä minulla on sellainen mutu tuntuma ollut, että Ediuksen käyttö Premieriin nähden säästää 1/3 osaa työajastani johonkin muuhun. Esimerkiksi päivätorkkujen ottamiseen, ja pysyn aikataulussa silti?

Illalla tein vielä yhden testi palikalla, jota tarvitsen melkein jokaisen asiakkaan kanssa; Ediuksella meni 4:03 ja Premier CS4 meni 7:10. Pro 1.5 ei pelittänyt laisinkaan. Adoben ohjelmat ovat kyllä minulle aikasyöppöjä, se on nyt testattu ja todettu, ei ole uskomista niiden mainoksiin, jotka vakuuttaavat, että näillä voi tehdä jotain tehokkaastikin. 

2200-2400
Piti jo mennä nukkumaan ja keräämään voimia huomista varten, mutta sitten sain sähköpostissa FENIX Loimaa-Lappi tapahtuman infoa ja osallistujalistan. Elokuvaryhmässä on 13 tekijää ja ryhmä näyttää erinomaisen hyvältä, tuon ryhmän kanssa saadaan paljon poikkeuksellisia asioita aikaan!

Taas näitä kummallisia asioita tuli mietittyä, että miten minä lievästi kuulovammainen kieliä taitamaton ihminen olen sotkeutunut näin näihin kansainvälisiin projekteihin? Vaikken osaa suomen kieltä lukuunottamatta juuri mitään muuta, niin ansioluettelossa on suomen-, ruotsin-, englanin-, viron-, venäjän- ja raumankieliset elokuvat. Vaikka minulle ei juuri ole varaa matkustaa mihinkään ulkomaille omin nokkineni, niin elokuvia on tullut tehtyä noin 12 eri maasta. Elokuva on vaan tekijöille ja katselijoillekin joku ihme yhteinen kieli.

Ja nyt FENIX tapahtuman elokuvaosiota suunnitellessa tuli suunniteltua englanninkielinen opas MEKA TV metodeihin, jotka siis ovat maailman nähtävillä viimeistään pääsiäisenä kaikki.